3-7-2025 - ALGEMEEN
Veelbesproken transgenderwet van tafel na twee oproepen van de Kamer
door: sportingact
Staatssecretaris Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft de transgenderwet ingetrokken. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld, maar een meerderheid riep het kabinet in april op - voor de tweede keer - om de wet in te trekken. Aan die herhaalde oproep heeft Struycken gehoor gegeven.
Het wetsvoorstel was onder meer bedoeld om de procedure te versoepelen voor het veranderen van de geslachtsaanduiding in iemands paspoort. Wie die aanduiding wil aanpassen, heeft daar een deskundigenverklaring voor nodig. In het wetsvoorstel zou dat vervallen. Verder kunnen volgens het voorstel ook jongeren onder 16 jaar hun registratie laten veranderen.
Het voorstel om de wet in te trekken kwam van SGP, JA21 en FvD. Ook de regeringspartijen NSC, PVV en BBB stemden daar in april voor. Een jaar eerder werd eenzelfde motie aangenomen door de Tweede Kamer. De oproep was toen gericht aan het toenmalige demissionaire kabinet-Rutte 4, omdat er nog geen nieuw kabinet was.
Nadat het huidige kabinet vorige maand was gevallen, leek het wetsvoorstel even 'controversieel' verklaard te worden, maar de SGP verhinderde dat. Die partij ijverde voor intrekking van de transgenderwet en dat gaat niet als een onderwerp controversieel is.
De discussie over de transgenderwet loopt al jaren. Het voorstel werd in 2021 ingediend door toenmalig minister Dekker. De Tweede Kamer sprak erover in september 2022, maar daarna gebeurde er lange tijd weinig concreets meer. Nu is het voorstel dus helemaal van tafel.
SGP-Kamerlid Van Dijk is blij met de intrekking. "Kwetsbare jongeren zijn juist gebaat bij zorgvuldigheid, niet bij het schrappen van de leeftijdsgrens en de deskundigenverklaring", reageert hij.
Kamerlid Westerveld van GroenLinks-PvdA noemt de intrekking onacceptabel. "Discriminatie, uitsluiting en geweld tegen transpersonen neemt schrikbarend toe", zegt ze. "En juist nu gooit dit kabinet olie op het vuur en zorgt voor achteruitgang."
[Bron: nos.nl]
Geef met de duimen aan of je meer of minder vaak (niet meer) een dergelijk artikel wilt zien