.
::: digiGOP.nl :::

How often do you feel lonely?
Never/very rarely
Infrequently or occasionally
Fairly regularly
On a daily basis
All the time


login om te stemmen

Forum Operators


DISCLAIMER: digiGOP.nl is geen bedrijf maar een hobby! digiGOP.nl is niet aansprakelijk voor berichten, foto's en andersoort materiaal die door bezoekers geplaatst zijn. De plaatser van het bericht is zelf aansprakelijk! Mocht er onverhoopt materiaal zijn geplaatst waar copyright op rust dan klik hier om dit te melden. Zie ook onze algemene disclaimer aub.

Finlands eerste homoseksuele pro-hockeyspeler vermoord door 66-jarige ex-vriend


door: sportingact



De politie zegt dat de 29-jarige Janne Puhakka op "een bijzonder brute en wrede manier" is neergeschoten.


Janne Puhakka, een 29-jarige die geschiedenis schreef als de eerste homoseksuele professionele ijshockeyspeler in Finland, werd doodgeschoten in het huis dat hij had gedeeld met zijn Noorse dierenartspartner, de 66-jarige Rolf Nordmo. Nordmo bekende naar verluidt de moord - de twee braken een paar weken geleden uit elkaar en beëindigden hun decennialange relatie.

Puhakka, die in 2018 publiekelijk uit de deur kwam met pensioen van hockey, verhuisde naar verluidt enkele weken geleden uit hun gedeelde appartement. Afgelopen zondagavond keerde Puhakka terug naar de residentie – in de stad Espoo, buiten Helsinki – om “praktische zaken” met Nordmo te bespreken. Nordmo gebruikte vervolgens een jachtgeweer om Puhakka te doden.

Een vriend van Puhakka kwam ter plaatse nadat hij geen contact met hem kon opnemen. Bij het ontdekken van de moord belde hij de politie, meldde het Finse nieuwscentrum YLE. De politie arriveerde en arresteerde Nordmo, die later de moord bekende.

De politie beschuldigde Puhakka aanvankelijk van doodslag, maar verhoogde de aanklacht tot moord omdat "de daad wordt vermoed gepleegd met voorbedachten en op een bijzonder brute en wrede manier", aldus een verklaring van de politie.

“Op basis van een interview met de verdachte, was het motief voor het misdrijf het einde van de relatie tussen het slachtoffer en de verdachte,” voegde rechercheur Matti Hobman eraan toe.

Puhakka begon op zesjarige leeftijd met hockey en speelde op 16-jarige leeftijd in het Finse nationale jeugdteam, rond dezelfde tijd dat hij zich bewust werd van zijn homoseksualiteit. Hij begon op 20-jarige leeftijd in de Finse competitie en speelde voor de Canadese Chicoutimi Saguenéenen, Espoo Blues uit Finland, TUTO Hockey, Espoo United en de Franse Rapaces de Gap-teams.

Hoewel Puhakka naar zijn teamcaptain en een paar teamgenoten kwam terwijl hij professioneel speelde, gaf hij later toe dat hij anti-homo "grappen" van zijn teamgenoten weglachte en zich gehinderd voelde door het feit dat zijn leeftijdsgenoten openlijk hun vrouwen en vriendinnen in het openbaar konden noemen. Hij maakte zich zorgen dat hij geen goede speler was om in het team te blijven als hij uit de hand zou komen, meldde Outsports.

Desalniettemin kwam Puhakka in 2018 publiekelijk uit en zei dat hij hoopte dat zijn openheid andere spelers zou kunnen helpen. Desondanks zei hij dat hij geen andere homoseksuele pro-hockeyspelers in Finland kende en eerder “bang was voor de manier waarop ik zou worden gezien in de ultramannelijke sportwereld.”

Puhakka ontmoette Nordmo in juni 2014 online en werd al snel verliefd, meldde The Daily Mail. Nordmo was al 17 jaar getrouwd met een vrouw met wie hij drie kinderen had. In het openbaar gaf Puhakka Nordmo vaak als zijn oudere oom af om zichzelf te vermijden. Het echtpaar marcheerde samen in Helsinki Pride en Puhakka plaatste veel foto's van de twee op Instagram.

In 2022 hielp Puhakka bij het promoten van LGBTQ+ in ijshockey en atletiek. Hij ging rond 23 jaar met pensioen, studeerde internationaal zaken en werkte in een Amer Sports-winkel. In 2022 publiceerde hij een memoires, Ulos Kopista (uit de stand). Meer recent verscheen hij in Petolliset, een Finse versie van de reality-tv-mysterieshow The Traitors. De show blijft worden uitgezonden, maar zal de meest recente aflevering (met Puhakka) niet uitzenden uit respect voor zijn overlijden.

Let op: Dit is een geautomatiseerde vertaling

[Bron: lgbtqnation.com]



Geef met de duimen aan of je meer of minder vaak (niet meer) een dergelijk artikel wilt zien
0 reacties

Ahoy Sailors

Ahoy Sailors

Handsome rugby players

Handsome rugby players

10 tips voor een betere homoseks

10 tips voor een betere homoseks
::: digiGOP.nl :::

© digiGOP.nl 2002 - 2024 | Adverteren | Disclaimer | Help | Contact/Helpdesk | Mobiele versie